A Tasty World

Gezonde en ethisch verantwoorde voeding, ook uw keuze?

dinsdag, maart 21, 2006

Wijn moet er zijn!

(Toch als je jezelf wil voordoen als bewuste, gezonde consument. Vergeet die frisse pint dus, al was het maar voor even).
Deze sites zetten je alvast op weg:
  • Bibere
    Maak zelf wijn met deze site als handleiding!

  • Wijnmakerij De Wijkgaard
    Voor de liefhebber die het eens zónder druiven wil doen. Ook ander fruit leent zich goed voor het maken van deze edele drank!

    Een receptje van deze site krijg je alvast als voorsmaakje:

    Snel- klaar -wijn uit Recepten voor de zelf wijnmaker (J.v.Schaik)

    Met een minimum aan inspanning of apparatuur maakt u een heel goede witte wijn. Koop een paar pakken appelsap en wit druivensap; het laatste kunt u ook vervangen door 0,25 liter druivenconcentraat of door 300 gram rozijnen.
    Als er hard water uit uw kraan komt, kook dan 4 liter gedurende 20 á 30 minuten en hevel dat na afkoelen over in een steriele emmer. Los hierin op de suiker, gistvoeding, pecto-enzym en het wijnsteenzuur. Giet dit alles in een steriele fles en voeg het appelsap en druivensap toe.De fles mag niet helemaal vol zijn. Voeg nu gist toe en plaats een prop watten in de hals van de fles. Na de hevige gisting vult u de most aan met gekookt en afgekoeld water en u plaatst een waterslot.Als de wijn is uitgegist, hevelt u over in een steriele fles. Vul aan tot 10 liter met appelsap.
    Wanneer de wijn kristalhelder is, kunt u bottelen.

    Dit heb je nodig:
    3 liter appelsap(pak)
    2 liter druivensap
    1,5 kg suiker
    4 liter water
    pecto-enzym
    3 theelepels gist
    voedinggist
    3 theelepels wijnsteenzuur

  • Lekker Wijntje
    ... en díe site moet je zelf maar ontdekken (al denk ik niet dat je daar iets op tegen zal hebben - ze is beslist de moeite waard).