A Tasty World

Gezonde en ethisch verantwoorde voeding, ook uw keuze?

dinsdag, maart 14, 2006

Het juiste dieet?

Diëten met zorg samengesteld, volg je met verstand.

Een slogan als alle anderen, en zelfs een beetje plagiaat... Toch kan je er maar best rekening mee houden, want op een verkeerde manier diëten is minstens zo ongezond als helemaal níet op je voeding letten. Misschien zelfs erger, als je weet wat er allemaal fout kan gaan! Ben je op dieet en heb je last van haaruitval, een slecht humeur of concentratieproblemen? Zit je meer op je toilet dan op je bureaustoel? Volgens Men's Health (Amerikaanse editie, augustus 2005) zou je voeding wel eens de oorzaak kunnen zijn.

Overal haar (maar geen huisdier om de schuld op te steken)?
  • De mogelijkheid bestaat dat je te weinig caloriën naar binnen speelt. Goed, afvallen mag (en is soms broodnodig), maar niet alleen je vetlaagje is hier de 'dupe' van. Om je lichaam te verzorgen heb je voldoende bouwstoffen nodig. Geef je het die niet, dan gaan er geleidelijk aan functies uitvallen. Zo is je lichaam met minder dan 1000 caloriën niet meer in staat je haar te voeden en te vernieuwen, met als gevolg dat het uitvalt. Laat hongerdiëten dus voor wat ze zijn en zorg dat je dagelijks toch minstens 1800 caloriën opneemt. Zo ben je zeker dat je lichaam voldoende "stroom" krijgt om alle verschillende taken tot een goed einde te brengen.

Humeur onder het vriespunt (en iedereen heeft het geweten)?

  • Je lijf schreeuwt om koolhydraten! Geef je het die niet, dan daalt je serotoninegehalte zienderogen, tot een gebrek aan dit gelukshormoon je de das omdoet en je overal als 'De Grote Pessimist" bekend staat. Ondertussen raak jij hier (om dezelfde reden) nog eens super gestresseerd. Atkins? Ja... (maar dan met een flinke korrel zout en de bijhorende patatjes). Volle granen (rijk aan vezels!) zijn een must wil je van je zopas behaalde afvalresultaat ook kunnen geníeten.

Euhm, Wat zei je ook alweer?

  • Last van teveel concentratie? Laat je ontbijt een paar dagen voor wat het is!
    Vergeet niet dat je - wanneer je opstaat - een hele nacht niets hebt gegeten. Om jouw lijf én hersenen op gang te trekken heb je dus zo snel mogelijk nieuwe energie nodig. Trouwens, denk eraan dat ook auto's met een katalysator werken, dus waarom zou dat bij ons lichaam anders moeten zijn? Geen honger? Ook een beetje eten (een handvol noten, een stuk fruit of wat yoghurt) zijn een stap in de goede richting.
    Pluspunt: door te ontbijten zal je in de voormiddag minder last hebben van een dipje (en dan maar snel een koffiekoek gaan halen). Dubbel voordeel dus...

Thuis is waar mijn toilet staat.

  • ofwel heb je net iets héél slecht gegeten (vervallen kippensoep met salmonella ofzo), ofwel heb je een tekort aan vezels. Zet gerust wat meer brood, groente en fruit op je menu.
    Lactoseintolerantie is ook een mogelijkheid. Om erachter te komen of dit het geval is eet je een week lang geen melkproducten (ook geen kaas e.d.). Op dag acht drink je een glas melk. Wedden dat je het direct weet?