voedingsmaffia: de triaden - deel I
Dixit.
Neem nu de zuivelindustrie. Als vegetariër is dit voor mij een gevoelig punt: ik ben nog steeds aan het twijfelen of ik al dan niet veganistisch ga eten - geen eieren of zuivelproducten meer dus. De reden van mijn twijfel is het belang dat binnen een verantwoorde voeding zuivel prominent aanwezig is, voorgeschreven als onontbeerlijk door verschillende officiële instanties en aldus deel van onze huidige officiële richtlijnen.
Melk, kaas en yoghurt worden bijvoorbeeld aangeprezen als dé bronnen voor calcium en het vitamine B-complex. Calcium aanwezig in plantaardige producten zou niet voldoende opgenomen worden, en een goede vitamine B-inname zou lastig zijn voor vegetariërs. Bovendien bevatten de eiwitten in deze producten een aantal onmisbare aminozuren, ook weer moeilijker in de juiste verhoudingen op te nemen als vegetarische geheelonthouders.
Ik ben de laatste om die zaken helemáál onderuit te halen. Als vegetariër moet je wat sommige zaken betreft inderdaad net dat beetje minder doen. De vaak gehoorde bewering dat dit quasi onmogelijk is klopt echter niet. (En bovendien zijn veel vegetariërs bereid om extra werk te maken van een gezonde voeding. De aard van het beestje zeker?)
Zuivelorganisaties en voedingsinstanties durven dit laatste wel eens negeren. Op de site Zuivel en Gezondheid krijgen artsen en diëtisten bijvoorbeeld een test voorgeschoteld om de calciuminname van patiënten na te gaan.
Calciumdagboek (overgenomen van de site)
tanden te krijgen én te houden, heeft iedereen elke dag calcium (kalk) nodig. Omdat het lichaam zelf geen calcium aanmaakt, halen we dit uit de voeding. Melk en zuivelproducten zijn met name grote calciumbronnen. Wanneer u samen met uw cliënt dit calciumdagboek invult, weet u of de calciuminname van uw cliënt voldoende is.Vandaag heeft mijn cliënt de volgende zuivelproducten gegeten/gedronken:
- een gals melk
- een glas melk met extra calcium
- een glas karnemelk
- een schaaltje yoghurt
- een schaaltje vla
- een plak goudse kaas
- een plak 30+ kaas
- roomboter op brood
- roomboter om in te bakken
Tip
Komt uw cliënt niet aan het dagelijkse calciumquotum? Adviseer dan bijvoorbeeld om groenteschotels wat vaker met een laagje kaas te gratineren. Niet alleen goed voor de botten, maar ook erg lekker!
NIET TE GELOVEN! Waar zijn de spinazie en andere bladgroenten? Wat met calciumverrijkte sojamelk? ...? Dezelfde oneerlijke concurrentie wordt jammer genoeg niet beperkt tot calcium. Dat er voor elk onderzoek naar de voordelen van melk een al even wetenschappelijk onderzoek naar de nadelen van melk bestaat is hen blijkbaar onbekend. Lactose-intolerantie is volgens sommigen bijvoorbeeld niet meer dan een opgeklopte hype gesteund door extremistische veganisten en wordt dan ook wijselijk geminimaliseerd. Jammer voor die miljoenen die eraan lijden natuurlijk. (In Afrika zijn mensen met lactose-intolerantie zelfs in de meerderheid - niet verwonderlijk als je bedenkt dat koemelk bedoeld is voor baby-koetjes die door de natuur voorzien zijn van 4 (vier!) magen...).
3 Comments:
Over die lactose-intollerantie in Afrika heb ik vorige week net een artikel gelezen. Het zou komen door een verschil in evolutie tussen de rassen.
Wij zijn eerder begonnen met het houden van dieren als voeding, tesamen met landbewerking en de jacht. Hierdoor gebruiken wij al langer (heel lang -tijd om te kunnen evolueren) melk en bereidingen van melk. [Gefermenteerde melk (vb yoghurt) is trouwens veel makkelijker te verteren door de verlaagde zuurtegraad.]
Daarom is de evolutie voor het verteren van melksuiker in Europa sneller gegaan dan op andere continenten.
De onderzoekers verwachtten dat deze evolutei in Afrika en Azie ook zou volgen.
Ik kijk al uit naar je volgende nieuwtjes :)
Misschien is de site www.nice.be beter voor het vinden van een vragenlijst voor calciuminname?
de site is www.nice-info.be
Een reactie posten
<< Home