A Tasty World

Gezonde en ethisch verantwoorde voeding, ook uw keuze?

woensdag, maart 15, 2006

Ingrediënt van de dag: gember


Exotische keukens vragen om exotische ingrediënten. Aangezien gerechten uit het Verre Oosten reeds jaren bekend zijn lijkt het me een goed idee te beginnen met gember. Niet alleen is het lekker en bruikbaar in veel recepten, het is bovendien één van die vele 'superfoods' die we kennen, gezond tot en met dus!

Zingiber Officinale
Gember is een vaak gebruikte specerij met een ietwat scherpe en bittere smaak. Het wordt gewonnen uit de wortelstok van de gemberplant en wordt zowel vers als gedroogd gebruikt.
Oorspronkelijk komt het plantje uit Azië. Marco Polo zou het als eerste naar Europa gebracht hebben, waarna het aan een lange opmars kon beginnen.

Gebruik
Gember is een populair ingrediënt voor zowel zoete als hartige gerechten. Daarnaast wordt er confituur en jam van gemaakt, net als bier (Ginger Ale) of geconfijt als snoep. In kleine hoeveelheden wordt het gebruikt in pannenkoeken en peperkoek waardoor deze een iets 'pittigere' smaak krijgen.

Gember en gezondheid
Naats gewoon lekkeris gember uitstekend om de eetlust op te wekken en het afweersysteem te stimuleren. Bovendien wordt gezegd dat het kruid ontsmettend kan werken. Probeer gerust volgend recept uit wanneer je last hebt van hoofdpijn, misselijkheid of griep: meng heet water met verse(!) gember, citroensap en honing.


Meloenschijfjes met ijs en gember
  • Ingrediënten:
    1 kleine meloen, slagroom, verse gember, gembersiroop, ijs (en eventueel ongezoette slagroom)
  • Bereiding:
    Schil de meloen en snij hem in plakken. Verwijder de zaadjes.
    Leg op elk bord enkele schijven meloen met in het midden een bolletje ijs en slagroom.
    Werk af met schijfjes gember en de gembersiroop.


Groene thee met gember en jasmijn

  • Ingrediënten (voor 6 kopjes):
    Groene thee en jasmijnthee - van elk drie theelepels
    Gembersiroop
    Eventueel gekonfijte gember
  • Bereiding:
    Zet thee van de groene thee en de jasmijnthee. Laat ongeveer 3 tot 5 minuten trekken.
    Zoet naar smaak met de gembersiroop.
    Steek de gekonfijte gember op coctailprikkers en serveer ze als roerstaafje.