A Tasty World

Gezonde en ethisch verantwoorde voeding, ook uw keuze?

woensdag, maart 22, 2006

Ingrediënt van de dag: tomaten

Pomo d'Amore, pomodore... Liefdesappeltjes dus, en niets is minder waar! Sinds de Spanjaarden deze heerlijke groente meebrachten uit Mexico (waar men ze 'tomatl' noemde) werd ze beschouwd als lustopwekkend en goed voor de potentie. Onder andere. Tegenwoordig zijn weinig mensen zich hier van bewust, maar de liefde voor de tomaat blijft, getuige de populariteit van tomatensaus en -soep. 'La Cucina Italiana' vaart er wel bij, en het gaat zelfs zo ver dat mensen die zeggen geen spaghetti te lusten steevast dit antwoord krijgen: 'Wacht maar tot je die van mij proeft...'

(En dan gaat het dus over de saus! Over die graansliertjes zelf wordt dan met geen woord gerept).

Hoe dan ook, de tomaat is geliefd. Mettertijd werd ze één van onze basisingrediënten - gebruikt om zowel een eenvoudig broodje te garneren als een exquis gerecht te bereiden. En inderdaad: onafscheidelijk van pasta en naast olijfolie hét symbool van de gezonde mediterrane keuken.
Met reden?

Jazeker!
Naast de vitamientjes en mineralen zijn tomaten één van de belangrijkste bronnen van lycopeen. Deze stof, waaraan tomaten trouwnes hun rode kleur te danken hebben, staat bekend als zeer krachtig antioxidant. Vrije radicalen maken minder kans bij wie voldoende tomaten (en andere groenten natuurlijk) eet, en in het geval van de tomaat hebben zeker mannen hier baat bij: lycopeen remt de groei van kankercellen af bij prostaatkanker én helpt tegen een verminderde vruchtbaarheid. 'Liefdesappel' was dus allerminst een verkeerd gekozen term!
Daarnaast gaat het in bepaalde mate maculadegeneratie tegen en herstelt het de huidschade onder invloed van UV-licht.

(Lycopeen wordt wél het beste opgenomen wanneer de tomaten verwerkt (lees: verhit) zijn. Ketchup heeft dus toch al één gezonde eigenschap!).



Omdat u waarschijnlijk slim genoeg bent om informatie over de mediterrane keuken te vinden (het net staat er bol van...) géén recept voor pasta arrabiata op deze site. Wél twee ietwat ongewone links. En rood is troef!
Smakelijk...




Zie ook: